
De voedselbanken kampen al jarenlang met een gebrek aan goed en gezond voedsel. Met name redelijk houdbare verse groente en fruitsoorten kunnen een goede invulling voor dit probleem zijn.
Vaak ontvangen de telers een bescheiden prijs voor hun producten, omdat ze op grote schaal onder druk worden gezet door de inkoopmacht van de supermarktketens. Bovendien leveren de supermarkten steeds minder verse producten aan de voedselbanken, omdat ze producten met een beperkte THT steeds vaker scherp afprijzen om hun dervingspercentage te verlagen.

Gezond voedsel is vers voedsel
Ruim 80% van de voeding die we in onze supermarkten terugvinden, is bewerkt. Het is misschien wel gemakkelijk om ingeblikte sauzen, opgepotte groenten en kant-en-klaar maaltijden te gebruiken, maar gezond zijn ze niet. Om het houdbaar te maken, is dit ‘voedsel’ namelijk zodanig bewerkt dat helaas ook de meeste voedingsstoffen – vitaminen en mineralen – eruit zijn verdwenen. Om geen kleurloze, smakeloze soepjes over te houden, zijn er vervolgens kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen, veel zout en conserveringsmiddelen aan toegevoegd. Moeten we nog uitleggen dat dit nooit gezond kan zijn? Gezond voedsel is dus vers voedsel. En wat is er mooier om de voedselketen te verkleinen door verse producten rechtstreeks van de teler aan de klanten van de voedselbank te leveren. De afgelopen jaren is er meer dan 7.000 kilo verse groenten ter beschikking gesteld aan Voedselbanken in Nederland (Steenwijkerland) en Duitsland (Sögel en Werlte). Hierbij lag de nadruk op langer houdbare verse producten zoals aardappelen, uien en winterwortelen.

Vis is gezond
Het wordt steeds duidelijker dat vis eten een gezonde gewoonte is. Wetenschappers trekken daarom de conclusies dat 1 à 2 keer per week vis eten heel goed voor je is. En dan hoef je echt niet alleen maar te denken aan vis bij de warme maaltijd. Ook een harinkje happen tussendoor, een sneetje brood met een vissalade of een toastje met gestoomde makreel telt mee. Als je op die manier twee keer per week vis eet, is dat niet alleen goed voor je hart en bloedvaten maar ook voor je hersenen.
Waarom is vis nou zo gezond voor je? Dat ligt aan het soort vet dat erin zit. Er bestaan namelijk verschillende soorten vet: verzadigd en onverzadigd. Verzadigde vetten noemt men ook wel de slechte vetten. Deze vetten verhogen het cholesterolgehalte van het bloed en verhogen zo de kans op hart- en vaatziekten. Verzadigde vetten zitten onder andere in vlees, volle melkproducten en snacks. Onverzadigde vetten daarentegen zijn de goede vetten. Deze vetten helpen het cholesterolgehalte gezond te houden, dus je hart en je bloedvaten varen er wel bij. Het vet dat in vis zit, is voornamelijk onverzadigd. Onverzadigde vetten zitten, behalve in vis, ook in plantaardige oliesoorten, noten en zaden.